slide-mountain-hiker.png

ARCHIBONG EYO (WEST)

West on kamerunilainen, hänen vanhempansa ovat kotoisin Nigeriasta ja hän asuu nykyään Suomessa. West opiskelija taiteita Nigeriassa ja tanssi on hänen intohimonsa. ”Rakastan ihmisten viihdyttämistä”, hän sanoo. West muutti Suomeen pakolaisena vuonna 2001.  Hän on aina katsonut tulevaisuuteen, myös jo pakolaisena ollessaan. Taiteen lisäksi West on kokki, joka yhdistelee afrikkalaisia ja eurooppalaisia makuja.

westWestin mukaan taitelijan kotoutuminen Suomeen on vaikeaa. ”Vaikka minulla on Suomen kansalaisuus, en oikein tiedä mihin kuulun taidekentällä ja tämä on minulle haaste”. Toinen haaste on suhteet ja markkinointi, kun suhteet puuttuu ja esiintyminen on todella kallista. Sää asettaa myös omat haasteensa, sillä sisätilojen vuokrat ovat kalliita, ulkona ei voi esiintyä ja ilmasto tekee ihmisistä sulkeutuneempia.

Kaikesta huolimatta West pitää valtion tukea positiivisena. ”Suomi on vielä nuori monikulttuurisuuden suhteen, mutta mitä enemmän maahanmuuttajia on sitä enemmän olosuhteet muuttuvat. Valtio tarjoaa taiteilijoille avustuksia, jotka ovat nousussa ja muutoksia on tulossa uusille ulkomaalaisille taiteilijoille”, hän sanoo.

West kehottaa afrikkalaisia yhdistymään ja organisoitumaan järjestämällä esimerkiksi seminaareja, joiden avulla voidaan lisätä Afrikka-tietoa. Afrikka ei ole vain Savannia ja leijonia. ”Meillä on myös muita asioita, kuten kulttuuria ja arvoja”, hän päättää.

——————————————————————————————————————————————————

Archibong is a Cameroonian of Nigerian parents based in Finland. He studied art in Nigeria and dancing is his passion. “I love to entertain people,” he said. He moved to Finland in 2001 as a refugee. Though he looks back to the moment as a refugee, he has always being focusing to the future. Apart from art west is also a cook and his cooking is influenced by both African and European taste.

According to West, integrating as an artist has been hard in Finland. Even if I have Finnish citizenship, on the platform of art, I don’t know where to belong and that’s a challenge. Another challenging is connections and promotions, as artists we don’t have connections and it is very expensive for us to perform. The weather is also another challenge, it’s expensive to book indoor venues, but we cannot perform outside and most people are also confined because of the weather.

download (1)Though that is the case West is positive for the support coming from the Finnish government. “Finland is still young in multiculturalism, but the more immigrants we have the more the situation is changing. Now they are funds available to support art, everything is coming up and they will be chances for up-coming foreign artist,” he said.

He admonishes Africans to unite and organize ourselves by organizing seminars, so we could also educate the society that Africa is not about the Savanna and Lions. “We also have other things like culture and values,” he concluded.