slide-mountain-hiker.png

PAPE SARR

Olen Pape. Olen tullut Suomeen Senegalista kesällä 1988 Hassevalli ja Asaman-yhtyeen kanssa yhdessä joukon senegalilaisia muusikkoja kanssa. Siksi olen siis täällä Suomessa. Työskentelin Hasse Wallin kanssa pitkään, mutta vuonna 1992 perustin oman bändin, Galaxyn.

Galaxyn kautta aloin tehdä yhteistyötä Maailman musiikkikeskuksen, Pop-jazz-konservatorion ja Konserttikeskuksen järjestämän Monikulttuurisuusviikon kanssa. Tämä oli ensimmäinen maahanmuuttajien järjestämä musiikkityöpajaviikko, jossa vedimme kansainvälisille lapsille musiikkikoulua Pukinmäen koululla. Meitä oli paljon erimaista tulevia muusikoita: Senegalista ja Suomesta esimerkiksi. Sitä kautta löysin paljon tärkeitä kontakteja. Siitä alkoi työni Maailman musiikkikeskuksen, pop-jazz-konservatorion ja konserttikeskuksen kanssa. Maailman musiikkikeskuksen kanssa järjestimme monia vuosia työpajoja päiväkodeissa. Lisäksi olen pitänyt Konserttikeskuksen kautta ympäri Suomea varmasti yli 1000 konserttia.

sarrSibelius-akatemian kanssa olen tehnyt työpajaprojektin, jossa opetin monikulttuurisuutta ja senegalilaista rummunsoittoa musiikkiopettajille. Meillä oli erinomainen ilmapiiri. Nämä kurssilla käyneet opettajat kutsuivat minua myöhemmin omiin kouluihinsa, joissa vedimme saman työpajan oppilaille. Näitä työpajoja oli runsaasti. Olen myös tehnyt yhteistyötä kahden teatterikoulun kanssa ja vetänyt heille maailmanmusiikkitunteja, jotka ovat kuuluneet osaksi heidän opetussuunnitelmaan.

Bändini Galaxyn kanssa Keikkailemme aktiivisesti. Galaxy muodostuu senegalilaisista ja suomalaisista muusikoista. Olemme julkaisseet kaksi levyä. Ensimmäisen levyn nimi on Nobeel, joka tarkoittaa senegaliksi rakkautta. Toisen nimi on Insecurity, epävarmuus. Olemme keikkailleet ympäri Eurooppaa isoillakin festareilla, mm. Roskildessa. Seuraava keikkamme on Tampereen Telakka-ravintolassa 15.6.2013.

Musiikin merkitys omaan kotoutumiseeni on ollut tärkeää. Musiikin vuoksi olen Suomessa ja musiikkiympyröiden kautta tapaan erilaisia ihmisiä sekä yrityksiä, jotka antavat minulle mahdollisuuksia toteuttaa uraani Suomessa. Musiikin kautta tutustun ihmisiin, jotka ymmärtävät minua, mikä taas helpottaa yksinäisyyden tunnetta. Samalla kun puhumme musiikista jaamme kulttuurien välistä tietoa, opimme toinen toisiltamme ja kasvamme hyviksi ystäviksi. Tämä luo itsevarmuutta ja turvallisuuden tunnetta.

Suomalainen yhteiskunta on muuttunut valtavasti siitä kun tulin Suomeen. Kun tulimme, meitä oli kahdeksan afrikkalaisen ryhmä ja kun kävelimme kadulla herätimme huomiota. Tänä päivänä näin ei enää ole. On myös erilaista toimia itsenäisesti Galaxyn kanssa eikä suomalaisen Hassevallin kanssa. Myös ongelmat pitää hoitaa itse. Ensinnäkin pitää oppia kieli. Usein maahanmuuttajat, jotka eivät osaa Suomea voit tulkita lähes kaiken rasismina, mutta kun he ymmärtävät kieltä ja kulttuuria, he huomaavat että suomalaisten tapa toimia on kaikille semmoinen. Pitää oppia suomalaisten tavat. Niin minunkin piti.

Parasta mitä Suomessa olen kokenut tapahtui vuonna 2005 kun meille myönnettiin 2005 kulttuuriministeriön Suomi-palkinto, jonka silloinen kulttuuriministeri Tanja Karpela meille ojensi.

http://www.pape-ja-kasumai.com/